Sığacık & Cittaslow

Seferihisar`ın 3 km batısında Sığacık Körfezi’nde kuruludur. Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra doğal bir liman konumundadır. 12 İon şehrinden biri olan Teos`a ev sahipliği yapan Sığacık’ın ismi 1521-1522 yıllarında kentin sığınak olarak kullanıldığı zamanlardan kalmadır.

İon uygarlığına başkentlik yapan kent, bir dönem Efes ile yarışmıştır. Seferihisar`ın batısında boylu boyunca mandalın bahçeleriyle çevrilmiş olan Sığacık ile merkez arasında tek engebe Taşdibi denilen tepedir.

Sığacık’ın girişinde bizi masmavi denizi ile birlikte, Kanuni Sultan Süleyman zamanından kalma kalesi, birçok denizciye kucak açmış limanı ile iç içe girmiş lüks balık restoranları, huzuru doyasıya yaşayacağımız ortamı ve büyük önder Atatürk`ün büstünün içinde bulunduğu meydanı karşılar.

Sığacık, eşsiz deniziyle yıllarca Ege`nin en lezzetli balıklarına, en usta balıkçılarına kucak açmış bir tatil yöresidir. Yat turizmine elverişli 510 kapasiteli yat limanının yanı sıra pek çok deniz sporlarının (sörf) yapılabildiği en uygun koylarımızdandır. Akkum plajları, mütevazı tesisleri ile gün boyu faydalanabileceğiniz geniş bir koyda ziyaretçilerini ağırlar.

Sığacık’ın masallara konu olmuş denizinde, su altı doğa güzelliğini seyretmek ve dalış yapıp zıpkınla balık avlamak isteyen meraklılar için bölgedeki diğer koylara yat gezileri düzenlenmektedir.

Sığacık Türkiye`nin en temiz ve en soğuk koylarından olan mavi bayraklı, mucizevi bir şekilde poyraz tutmayan ve dipten denize karışan tatlı kaynak suları sebebiyle diğer koylara oranla daha soğuk olan Ekmeksiz plajına ev sahipliği yapar.

Koyun yamaçlarında çam ormanlarıyla kaplı kamp ve piknik alanları bulunur. Pırıl pırıl bir denize ve güneşe sahip olan Sığacık`ta zamandan ve dünyadan habersiz kalabilmek için çok fazla şeye ihtiyacımız yoktur, çünkü bu bakir ve büyülü yer sizi tüm gerginliklerinizden ve sıkıntılardan habersizce uzak tutar.

Kış aylarında sımsıcak insanlarının yaşadığı Sığacık, tatil yöresi olarak yaz sezonunda pek çok yerli ve yabancı turiste kapılarını açar. Ne kadar yazarsak yazalım anlatırsak anlatalım cümlelerimiz bu doğa harikası için yetersiz kalır.

CITTASLOW

İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow “sakin şehir” anlamında kullanılmaktadır.

1999 yılında İtalya’da kurulan Cittaslow Birliği, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinliğini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden doğmuş bir kentler birliğidir.

Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların kentlerin katıldığı bir birliktir. Sığacık, Türkiye’den Cittaslow Birliği’ne başvuran ilk kent olarak gelişmenin yok edici olması gerekmediğini göstermek adına da bir adım atmıştır.