TURİSTİK YERLER

İzmir’in güneyinde doğa, tarih ve denizi buluşturan Seferihisar, ziyaretçilerine yaz kış huzur vadeden bir ilçedir. Tertemiz sahillerinin tadını çıkarırken, ilçede Seferihisar’a özgü lezzetleri keşfedebilir, her pazar Sığacık Kalesi içinde kurulan pazarda ev yapımı taze ve doğal ürünleri bulabilirsiniz. Bölgedeki gezilip görüşmesi gereken turistik yerler ise şöyle;

TEOS ANTİK KENTİ

Teos Marina’nın yanı başında, Seferihisar’a 5 km uzaklıkta bulunan Teos Antik Kenti, ilçenin en eski ve günümüzdeki en önemli tarihî kalıntısıdır. 12 İyon kentinden birisi olan Teos, ilk kez MÖ 1080’lerde Akalı Komutan Athamas tarafından kurulmuştur. Güneyinde ve kuzeyindeki limanların ortasında bulunan Teos’a gelindiğinde görünen ilk yapı, Teos’un koruyucu tanrısı Dionysos adına Anadolu’nun en büyük ve Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes tarafından yapılan Dionysos Tapınağı’dır. Tapınağın güneyinde bugün hâlâ büyük bölümü ayakta kalmış olan bir su deposu vardır.

Bunlar dışında, Antik Liman, Arkaik Tapınak (Hekatompedon), Arkaik Dönem Akropolü’nün eteğindeki Antik Tiyatro ve tiyatronun güneydoğusunda yer alan Agora, Agora Tapınağı, Bouleuterion, Sarnıç ve Antik Yollar önemli kamu yapılarından birkaçını oluşturur.





SIĞACIK KALESİ

Antik dönemde Teos’un kuzey limanını oluşturan Sığacık, bugün Teos Marina ile çehresi değişen ve konuklarının sayısı artan bir mahalledir. Pırıl pırıl kumu ve tertemiz deniziyle dünya çapında ünlü Akkum ve Ekmeksiz plajlarının bulunduğu Sığacık’ta birçok otel ve pansiyon bulunur. Ziyaretçiler, Sığacık Limanı’ndan günübirlik motor turlarıyla Papaz Boğazı, Taş Ada, Azmak, Aktaşlı ve Çamağız bölgelerini keşfedebilmektedir.

Sığacık Kalesi’nin geçmişi Selçuklular dönemine kadar uzanır. Şiddetli yer sarsıntılarıyla harap olunca önce Aydınoğulları daha sonra Osmanlılar tarafından tamir görmüştür. Ege Denizi’ndeki önemli stratejik konumunun Kaptan-ı Derya Piri Reis tarafından fark edilmesiyle, Kanuni Sultan Süleyman tarafından Palak Mustafa Paşa’ya Teos harabelerinden getirilen taşlar kullanılarak yaptırılmıştır. Şimdiki hali 1521-1522 yıllarından kalmadır.

Kanuni Sultan Süleyman’ın Rodos seferi sırasında yapılmış olan ve “Sığla” olarak anılan Sığacık Kalesi, savunma amacından çok bir deniz üssü olarak hizmet vermiş, daha sonraki dönemlerde ise gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmıştır. Yapıldığında 2 katlı olmasına rağmen günümüze tek katı ayakta kalabilmiş olan kalenin surlarına gizli merdivenlerden tırmanılmaktadır. Bu surların yapılmasında, Antik Teos Kenti’nin taşlarından yararlanılmış olması sebebiyle duvarlarda, Teos şehrinden gelme kitabelere rastlanmaktadır.

Kalenin Kuşadası, Ayasuluk ve Seferihisar adında üç ayrı kapısı vardır. Deniz üssünde; bir dış kale bir de koğuş tabir edilen askerlerin günlük hayatını ve eğitimini geçirdiği iç kale ile bu iç kalenin denize bakan kısmında iki burç ve iki kapı bulunmaktadır.

ÇIFIT KALESİ

Teos Marina’ya 25 km mesafede, Doğanbey beldesinde küçük bir adacık üzerinde, Aydınoğulları Beyi Cüneyt tarafından yaptırılan kale, Osmanlı Sultanı II. Murat’ın hükümdarlığın da en güçlü dönemini yaşamıştır.

Yıkık durumdaki kaleyi görmek isteyenler sahilden 80 metre mesafede 25-30 cm derinliğinde bir sudan geçerek adaya ulaşabilirler. Adanın güney kısmında kaleye ulaşmak isteyenlerin 62 metreye tırmanmaları gerekir. Doğa tutkunları için eşsiz bir rotadır.





KAPLICA VE SICAK SU KAYNAKLARI

CUMALI ILICASI: Su sıcaklığı 55 – 65 derece arasında değişen Cumalı Ilıcası Seferihisar’ın 15 kilometre güney doğusundaki Kovacık köyü eteklerindedir. Bol miktarda karbondioksit ihtiva eden tuzlu suyu romatizma, cilt ve üst solunum yolları ile kırıkların tedavisinde etkili olmaktadır.

KARAKOÇ KAPLICASI: Seferihisar’ın 17 kilometre güney doğusundaki Kavakdere Köyü yakınında bulunan Karakoç Kaplıcası’nın sularında bol miktarda karbon dioksit, sodyum klorür ve bikarbonat bulunur. Romatizma, cilt ve raşitizm hastalıklarının tedavisinde etkilidir. İçme suyu olarak kullanıldığı ise mide ve bağırsak bozukluklarına iyi geldiği bilinmektedir.

KELALAN ILICASI: Seferihisar’ın 20 kilometre doğusunda bulunan ılıcanın sıcaklık derecesi çok yüksek suları romatizma ve deri hastalıklarının tedavisinde etkilidir.

EFES – MERYEM ANA

Teos Marina’ya 74 km mesafede bulunan Selçuk, antik çağın en önemli yerleşim merkezi, dünyanın en büyük açık hava müzelerinden birisidir. Ünü dünyaca bilinen Efes Antik Kenti’nin ev sahibi, dinlerin ve uygarlıkların buluşma noktasıdır. 8 bin yıllık topraklarında sahip olduğu kültürel ve tarihsel değerlerinin yanında önemli bir turizm merkezi, bir de Şirince Köyü ve şirin evleri ile büyülü bir ortamın adresidir.

Dünya çapında seçkin bir yere sahip Efes Antik Kenti’nden Meryem Ana Evi’ne, St. John Kilisesi’nden Bizans Su Kemerleri’ne, Selçuk Kalesi’nden Osmanlı Dönemi’nden günümüze gelen camilere kadar pek çok eser ve Pamucak Sahili görülmeye değerdir.